Zotter chocolade uit Oostenrijk - van boon tot reep

Zotter chocolade uit Oostenrijk - van boon tot reep

Zotter chocolade

Over smaak valt niet te twisten zeggen ze toch altijd?
Maar nadat ik voor de eerste keer Zotter chocolade geproefd heb, durf ik deze twist wel aan.
De smaak is niet het enige wat Zotter zo speciaal maakt.
Zotter zorgt ervoor dat de cacaoboeren een fatsoenlijke boterham kunnen verdienen en er worden biologische ingrediënten gebruikt.

De smaak is heerlijk, maar het voelt vooral ook goed.

Zotter van boon tot reep
Niet alleen is de smaak ge-wel-dig maar ook het verhaal klopt helemaal.
Een echt familiebedrijf, hier wordt chocolade gemaakt op een ambachtelijke en ouderwetse manier in eigen chocolade manufaktur in Riegersburg,


Van boon tot reep
Van de geurige cacaoboon tot een afgewerkte chocolade reep.
Alles wordt in eigen huis gedaan, van roosteren, malen, walsen tot concheren.

Rechtstreeks van de cacaoboer

Zotter koopt de cacao rechtstreeks van de boeren.
Dat betekent dat Zotter ver boven de wereldmarktprijs betaald en dat heeft twee hele grote voordelen.
De boeren verdienen een eerlijke boterham en worden ook op sociaal vlak door Zotter ondersteunt.
Ze worden niet uitgebuit door de wereldmarkt die de prijs onder druk zet en alleen in bulk cacao handelt.

Door dit concept kunnen de boeren ook vasthouden aan kwaliteits- en smaakvolle cacaovariaties zoals Criollo, Trinitario, Nacional en Nativo.



Josef Zotter de grondlegger van Zotter chocolade

Zotter chocolade is ontstaan uit de creatieve geest van JosefZotter,
Hij begon zijn al kok en kelner en Konditormeister. Hij heeft geruime tijd gewerkt als chef-kok in verschilleden luxe hotels, ook in New York.

In 1987 besluit Josef een eigen bedrijf op te richten en opent hij in Graz de deuren van zijn Zotter Konditorei samen met zijn vrouw Ulrike.
De ongewoonlijke taartcreaties zijn een zo groot succes dat binnen een korte tijd nog 3 filialen worden geopend.
Josef Zotter begint in zijn Konditorei ook chocolade te produceren, om precies te zijn handgemaakte chocolade.
Chocolade kruipt waar het niet gaan kan en zo besloot Josef om afscheid te nemen van zijn Konditorei en zich helemaal op chocolade te gaan richten.

Creatief en heel veel soorten

Zotter voert een breed en gevarieerd assortiment.
Dat kan zijn van de klassieke soorten met marsepein en amandel tot gekke varianten zoals cola & popcorn of bijvoorbeeld henneppraline.

In het totaal produceren ze ca. 500 verschillende soorten chocolade.
Inmiddels is zijn dochter Julia ook actief in het bedrijf, met de creatieve genen van haar vader heeft ze al veel nieuwe varianten chocolade gemaakt, vooral ook veganistisch.

Nog even terug naar de boeren

De cacaobonen worden voornamelijk in Latijns-Amerika ingekocht, de bakermat van de cacao.

Maar Zotter koopt ook in in bijvoorbeeld Madagaskar, Tanzania, Oeganda en India.

Bij elke chocolade zit een cacao met een verhaal: of het nu de Maya-cacao uit Belize en Guatemala, Panamese en Peruaanse cacao is, die door inheemse mensen midden in het regenwoud wordt verbouwd en zorgt voor het traditionele leven van de stammen.
De cacaobonen bereiken Europa via de haven van Hamburg, emissievrij een duurzaam vervoerd door Brigantens en Timbercoast. bemanning.

Fairtrade biologische cacao van kleine boeren, aangeplant in gemengde culturen, staat niet alleen voor smaak, maar ook voor het behoud van culturen, mens en plant.

Zotter chocolade duurzaam, 100% biologisch en fairtrade, verkrijgbaar bij de Zirbewinkel





'Handsignaal

Zotter chocolade is lid van World Fair Trade Organisation (WFTO)
Het bedrijf wordt in zijn geheel gecontroleerd volgens eerlijke richtlijnen. Zo kan Zotter vertrouwen op eerlijke handel en fysieke traceerbaarheid van grondstoffen.


Bekijk in het filmpje hoe de gevulde chocolade met de hand wordt gemaakt



Wat ook nog interessant is:

  • Zotter van boon tot chocolade heeft een eigen Chocoladewinkeltheater
  • 160.000 bezoekers per jaar in de Chocoladewinkeltheater
  • 220 medewerker
  • Van 200 ton cacaobonen en 150 ton cacaoboter wordt 646 ton chocolade gemaakt
  • 500 verschillende soorten chocolade
  • 400 verschillende biologische ingrediënten
  • De chocoladefabriek is voor 60% zelfvoorzienend in energie
  • Omzet 2021: 29 miljoen euro
  • 4000 verkooppunten wereldwijd, Zotter chocolade kopen in Nederland bij de Zirbewinkel


Loopt het water je al in de mond?


Bio chocolade uit Oostenrijk kunt je kopen bij de Zirbewinkel








Reactie plaatsen