Zirben olie

Zirben olie is een etherische olie en is vooral heel bekend en populair in de Alpenlanden.

Zirben olie is in Nederland en Belgi├ź nog niet zo bekend, dit in tegenstelling tot de Alpenlanden.
Hier gebruiken ze al eeuwen de veelzijdige positieve eigenschappen van de Zirben boom.
De meeste Nederlanders en Belgen komen voor de eerste keer in aanraking met Zirben olie als ze op vakantie zijn, met name in Oostenrijk.
Veel accommodaties bieden op een of andere manier iets aan wat te maken heeft Zirben, dat kan een hotelkamer zijn waarin Zirben hout is verwerkt of de gasten vinden op hun kamer een Zirben kussen of bijvoorbeeld een luchtreiniger gemaakt van Zirben hout.
Als ÔÇśsouvenirÔÇÖ wordt vaak een flesje Zirben olie meegenomen vanwege de aangename geur, maar zeker ook vanwege de veelzijdige toepassingen.

De etherische olie wordt gewonnen door waterdampdestillatie.
Om 1 liter etherische olie te maken heeft men 250 tot 300 kg aan dennentakjes en dennennaalden van de Zirben boom nodig.

Het fysieke effect van Zirben olie

De Zirben olie wordt het meeste gebruikt voor een ontspannen en goede nachtrust. Veel mensen in de Alpenlanden gebruiken een ZirbenW├╝rfel op het nachtkastje. Een ZirbenW├╝rfel is een kubus gemaakt van Zirben hout met daar bovenop houtkrullen van Zirben. Een paar druppeltjes Zirben olie op de Zirben vlokken kunnen er al voor zorgen dat je ontspannen in slaap valt en uitgeruster opstaat.
Ook wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van kussens gevuld met Zirben vlokken, al dan niet besprenkeld met Zirben olie of Zirben spray. De kussens zijn een goed alternatief voor de ZirbenW├╝rfel bijvoorbeeld.

zirben olie en ZirbenW├╝rfel ontspannen in slaap vallen en uitgeruster opstaan

Maar Zirben olie heeft nog veel meer positieve eigenschappen zoals het doden van kiemen, ontstekingsremmend, verminderd verkramping, bevordert de doorbloeding en verminderd pijn.

Daarnaast kan het verlichting geven bij verkoudheid, het werkt ook slijmoplossend.
Zirben olie kan ook klachten voor weergevoeligheid verminderen.
De olie kan ook een goed hulpmiddel zijn voor een betere concentratie.

Het mentale effect van Zirben olie

Ook op mentaal gebied kan de olie een positief effect hebben.  Het geeft meer levenskracht, het kan ons sterker maken en geeft nieuwe moed.
Verhoogt vastbeslotenheid en zelfbewustzijn. Tijdens de herstel periode na een ernstige ziekte helpt de olie om ons weer sneller fit te voelen.
De olie zorgt voor een geestelijk evenwicht en balans.

ZirbenNatuurlijk middel tegen insecten

Naast alle bovengenoemde positieve effecten heeft wetenschappelijk onderzoek ook aangetoond dat  Zirben olie ook gebruikt kan worden als natuurlijk middel tegen insecten zoals steekmuggen, maar het helpt ook tegen motten en houtworm.

Zirben olie als luchtreiniger

Met Zirben olie kan ook de lucht gereinigd worden in huis of op het werk.
Het verdrijft onaangename geurtjes. Het zorgt voor frisheid en is ook kiem dodend.
Zirben olie kan ook gebruikt worden in een geurlamp of als kamerspray.

Meer effectief is een luchtreiniger gemaakt van Zirben hout.
Zirbenl├╝fter heeft speciale luchtreinigers ontworpen van Zirben hout, gebaseerd op de manier hoe moeder natuur de lucht reinigt.
Naast het reinigen van de lucht verspreidt een Zirben luchtreiniger ook de aangename Zirben, door een paar druppeltjes olie in het waterreservoir te doen kan de geur nog versterkt worden.

 

Luchtreiniger van Zirben hout, op een natuurlijke manier de lucht reinigen in huis en op het werk

Doden van bacteri├źn

Onderzoek heeft ook uitgewezen dat etherische Zirben olie zelfs bacteri├źn zoals staphylococcus aureus en de schimmel candida albicans kan elimineren.

 

Zirben

 

Voorzichtig met pure Zirben olie

Door het hoge aandeel monoterpenen kan de etherische olie in hoge dosering huid- en slijmvliesirritaties veroorzaken. Daarom is het aan te raden om de olie niet puur te gebruiken op de gevoelige huid, het is beter om de olie te mengen met een vette olie (jojoba-, amandel- of olijfolie.
Zirben olie is niet geschikt voor inwendig gebruik.

De olie kan verder ook gebruikt worden voor aromalampen, zeep, cosmetica, lichaamsolie en badproducten maar ook als meubelwas en natuurlijke geurstof.

 

Oostenrijkse winkel in Nederland met het grootste assortiment Zirben producten

 

Reactie plaatsen