Zirben bed - een bed van Zirben hout maakt het verschil

Zirben bed - een bed van Zirben hout maakt het verschil

NIEUW — ZIRBEWINKEL –NIEUW

Wil je na het leven van dit blog nog veel meer weten over een Zirben bed of zelfs een Zirben bed zelf ervaren, voelen en ruiken.
Op 20 april j.l. is in het Brabantse Goirle de eerste en enige Zirbewinkel van Nederland (en óók voor België) geopend.

Zirben bed – een bed voor het leven

We weten allemaal dat een goede nachtrust heel belangrijk is. Je ziet en leest het overal.
Het is een misvatting wanneer we denken dat tijdens onze slaap onze hersenen en ons lichaam ‘uit staan’ en overdag ‘aan’.
In werkelijkheid is het het tegenovergestelde, tijdens onze slaap wordt er hard gewerkt om het lichaam weer op te laden, afvalstoffen en andere toxinen kunnen alleen tijdens onze slaap afgevoerd worden omdat we overdag druk bezig zijn met andere lichaamsfuncties.
Daarom is het zo belangrijk om goed te slapen.

ZribenHerz bed Nederland

Waarom een bed van Zirben hout?

Ik heb eens even gegoogeld op ‘gezond slapen’,  de nadruk wordt dan vooral gelegd op een goede lattenbodem en een goed matras.
Tot zover kan ik het volgen, natuurlijk een is goede lattenbodem en een goed matras erg belangrijk.
Het ligcomfort moet immers zo goed mogelijk zijn anders staan we de volgende dag ‘gebroken’ op met rugklachten en andere kwalen.

Maar er wordt vrijwel nergens gesproken over de samenstelling en materialen van het ledikant, de lattenbodem en het matras.
Juist de gebruikte materialen zijn even zo belangrijk als een goede lattenbodem en goed matras, misschien nog wel veel belangrijker.

Bij een bed gemaakt van Zirben hout kan ik kort en duidelijk zijn, het is gemaakt van puur hout, onbehandeld hout, vrij van metalen en geen bedenkelijke lijmverbindingen. Ook de lattenbodems zijn gemaakt van natuurlijke materialen en de matrassen van 100% natuurlatex!!
Slapen in een bed gemaakt van 100% natuurlijke materialen is de eerste stap voor een goede nachtrust, een goed herstel.
Daarnaast is Zirben hout de enige houtsoort met een hoge concentratie pinosylvin, een etherische olie met een positief effect op het menslijk organisme.

Zirben bed

Slaapproblemen? Denk eens na over je slaapkamer en je bed.

Slaapproblemen kunnen allerlei oorzaken hebben, zijn we te druk in ons hoofd? Maken we ons ergens zorgen over? Is het pijn die ons uit de slaap houdt? Speelt angst een rol?
Het is niet altijd eenvoudig om de oorzaak te achterhalen, was het maar zo eenvoudig, dan kunnen we in sommige gevallen slaapproblemen snel en adequaat oplossen.
Als ik zo links en rechts om mij heen vraag hoor ik ook met enige regelmaat dat er makkelijk slaapmedicatie wordt voorgeschreven door de huisarts of anders kunnen we kiezen uit een groot assortiment slaapmiddelen bij de drogist die vrij verkrijgbaar zijn.
Wellicht is slaapmedicatie op korte termijn een effectieve oplossing, maar er schuilt ook een gevaar in slaapmedicatie: verslaving!

Misschien ligt het probleem van slapeloosheid of niet fit opstaan wel in een heel andere hoek?
Al de hierboven genoemde oorzaken spelen bij jou geen rol, maar toch sta je niet fit en uitgerust op.

Een derde deel van ons leven brengen we slapend door, de meeste tijd daarvan in ons bed.
Heb je er wel eens bij stilgestaan dat de oorzaak ook kan liggen aan je bed, de lattenbodem en het matras dat zo lekker ligt?

Oostenrijks gevoel en Oostenrijks onderzoek

In Oostenrijk en andere Alpenlanden maken ze al eeuwenlang slaapkamers en meubelen van Zirben hout, dichtbij de natuur en puur op gevoel
In 2011 is er een onderzoek gedaan naar het effect van Zirben hout op de mens.

Proefpersonen die in een kamer sliepen gemaakt van massief dennenhout (bed, kasten en de vloer) sliepen beter dan in een ruimte met overwegend kunstmatige elementen, zoals metaal, kunststof en spaanplaat. Vooral de etherische olie, die zich in hoge concentraties bevindt in het Zirben hout, zorgen niet alleen voor een aangename geur maar ook voor een beter herstel tijdens de slaap en de hartslag wordt met ca. 3500 slagen verlaagd.

Daarnaast werken de natuurlijke houtkleuren ook rustgevend en waren de deskundigen ook heel positief over de matrassen gemaakt van natuurlijk materialen.

Conclusie: hoe natuurgetrouwer de slaapkamer en het interieur, hoe beter het is voor onze nachtrust.
Klinkt heel logisch toch?

Van welk materiaal is je bed gemaakt?

Spaanplaat

Veel bedden zijn gemaakt van spaanplaat.
Spaanplaat bestaat uit samen gelijmd en gedrukte houtsplinters.
Spaanplaat kan ook formaldehyde bevatten, een kleurloos gas met een prikkelende geur, het wordt ook wel spaanplaatgas genoemd.
Het kan soms wel jarenlang duren voor dat formaldehyde uit spaanplaat ‘uitgedampt’ is. Uit nieuwe materialen komt meer formaldehyde vrij dan uit oude materialen.
Binnenshuis kan formaldehyde irritaties aan ogen, neus en keel veroorzaken en soms ook hoofdpijn. Vooral mensen met overgevoelige luchtwegen kunnen veel last van de luchtwegen krijgen.
Lees hier meer over formaldehyde.

Een bed gemaakt van spaanplaat is ook niet duurzaam, op den duur wordt het spaanplaat poreus en valt het uit elkaar.

In een bed van puur Zirben hout zit geen formaldehyde of andere bedenkelijke stoffen. 

Straling – Metalen – Elektrosmog

Steeds meer mensen hebben last van elektrosmog en veel mensen zijn zich hier niet bewust van.
Waterbedden en elektrische dekens zijn aangesloten op het spannigsnet, dit geeft straling af.
Ook de aanwezigheid van metaal en elektrische apparaten, zoals een televisie, mobiele telefoon of zelfs een elektrische wekker, wifi-netwerk in je directe (slaap)omgeving versterkt de elektrosmog. Dit kan ook een van de redenen zijn dat we minder goed slapen en niet uitgerust opstaan.

Pocketveringsmatras

Heb je er wel een bij stilgestaan hoeveel metalen er in een pocketveringsmatras zitten?
Binnenveringsmatrassen en ook pocketveringsmatrassen (de populaire boxspring) houden enorm hoeveelheden magnetische velden vast, dit kan ook slaapproblemen veroorzaken.
Vooral bij pocketmatrassen wordt het effect nog eens versterkt door het continu schuren van de veer langs de synthetische zakjes.

Een bed gemaakt van puur Zirben hout is vrij van metalen, er worden zelfs geen schroeven of bouten gebruikt om het in elkaar te zetten.

Van welk materiaal is je matras gemaakt?

Zoals al eerder geschreven, we zijn het allemaal over eens dat je een goed matras moet hebben waarop je lekker ligt en goed kunt slapen.
Daar is niets mis mee, maar denk ook even verder; ‘van welk materiaal is mijn matras gemaakt?’

Synthetisch en chemisch materiaal
Veel matrassen zijn gemaakt van synthetisch materiaal, de meeste zijn van schuim gemaakt. Traagschuim, koudschuim, polyether. Daarnaast worden broomhoudende brandvertragers gebruikt, deze zijn giftig en moeilijk afbreekbaar.

Het gebruik van synthetische en chemische stoffen zorgt ervoor dat een matras vluchtige organische stoffen uitademt. Dit zijn stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid met een verhoogde kans op astma, allergieën. De gedachte alleen al, dat je dit allemaal in kunt ademen, bezorgt mij al slapeloze nachten.

Giftige stoffen in matrassen door transport
Ik stond er eerst ook niet bij stil, maar wanneer matrassen in containers naar Nederland vervoert worden, worden er allerlei ongedierte bestrijdingsmiddel en schimmelwerende producten gebruikt. Dat trekt in de matrassen en het kan heel lang duren voordat het uitgedampt is.

Chemisch matras met predicaat ‘als beste getest’

Tijdens mijn zoektocht op internet kwam ik regelmatig allerlei testen tegen.
Er is getest op ligcomfort maar niet op samenstelling van het matras, dit vind ik een verontrustende zaak.

Het is zelfs zo erg dat de consumentenbond tips geeft wat je moet doen als je nieuwe matras stinkt.
Ik citeer letterlijk:

Aan een gloednieuw matras zit vaak een geurtje. Dat kan komen van de lijm of gebruikte materialen in de fabriek. Vooral matrassen die opgerold in een door zijn verpakt verspreiden vaak een penetrante lucht zodra ze uit de verpakking komen. Deze matrassen worden vaak direct vanaf de band verpakt, zodat de luchtjes geen kans hebben om te vervliegen.

Uit onze test blijkt dat de geurtjes binnen enkele uren tot een paar dagen nadat ze uit de verpakking zijn gehaald verdwijnen. Voorwaarde is wel dat het matras niet wordt opgedekt.

Tips
Haal het matras zo snel mogelijk uit de verpakking en laat hem rechtop luchten in een goed geventileerde ruimte voordat je het matras in gebruik neemt.
Wil je het matras toch direct gebruiken, haal dan overdag het beddengoed inclusief hoeslaken en molton van het matras af en zet een raam open. Dit herhaal je net zo lang tot de geurtjes zijn verdwenen. Als het bed minder dan de helft van het matras vrij laat liggen, zet dan het matras rechtop op de bedbodem.

De oplossing: Natuurlatex

Natuurlatex is gebruikt van rubber van de rubberboom.
Let wel even op dat je wel kiest voor 100% zuivere natuurlatex!!

Het is in Europa toegestaan om de naam ‘natuurlatex’ te gebruiken bij slechts 40% natuurlatex en 60% synthetische latex.
De fabrikanten die willen misleiden maken hier dankbaar gebruik van.

De matrassen van ZirbenHerz® bedden zijn van 100% natuurlatex, tenzij, duidelijk, anders staat aangegeven.

Facebook post

Een hele tijd geleden had ik  onderstaande Facebook post geschreven.

Weet jij het verschil tussen een bed van een Zweeds warenhuis en een Oostenrijks bed?
Het Oostenrijks bed is gemaakt van puur Zirben hout met bijzondere etherische olie, voor een goede nachtrust, het is niet gemaakt van geperst spaanplaat.
Een Oostenrijks bed is in de buitenlucht gedroogd en daarna geborsteld, het is puur hout, geen fineer.
Het Oostenrijks bed is eenvoudig te monteren, je hebt alleen een bed een een ruimte nodig.
Je hebt geen inbussleutel nodig en geen onbegrijpelijke handleidingen.
Bij een Oostenrijks bed kom je geen schroeven tekort en houd je geen schroeven over, die worden namelijk niet gebruikt, het is volledig metaalvrij.
Een Oostenrijks bed is puur natuur, origineel en gezond, en hier worden geen compromissen aan gedaan.

Tja, een Oostenrijks bed is wel duurder dan een Zweeds bed, maar besef dat je met een Oostenrijks bed een stukje stoere boom koopt die opgegroeid op grote hoogte op een van de mooiste plekjes op aarde, de Oostenrijkse Centaal Alpen.
Een stukje boom die ervoor zorgt dat onze slaapkwaliteit verbetert wordt, onze hartslag omlaag brengt tot 3500 slagen en ontstekingsremmend is.
Het verhoogt ons algemeen welzijn en heeft een aangename geur omdat het puur natuur is.
Voor degene die zich zorgen maken over het behoud van de natuur, dat is in Oostenrijk bij wet goed geregeld, er is een gereguleerde kap.
De Oostenrijkers zijn zuinig op hun trots.

ZirbenHerz® bedden en regeneratief slaapsysteem

Bij bedden gemaakt van puur Zirben hout en matrassen van 100% natuurlatex hoef je in ieder geval niet na te denken over bedenkelijke stoffen en stralingsrisico.
Je hoeft ook niet tussen de regels door te lezen en er wordt geen essentiële informatie achtergehouden omdat het een puur natuurlijk product is wat verantwoord en duurzaam geproduceerd wordt in de eigen timmerfabriek.

Wil je meer weten over een gezonde slaapkamer met een bed van Zirben hout en een uitgekiend slaapsysteem klik dan op onderstaand Zirben hart.

ZirbenHerz bedden kopen in Nederland

Kleine oplossingen voor een goede nachtrust en een beter binnenklimaat

Ben je nog niet aan een nieuw bed toe maar wil je wel de kracht van de Zirbe boom ervaren dan kun je ook ‘klein beginnen’.

Zirben olie

Een best seller is de ZirbenWürfel. Een blokje gemaakt van puur Zirben hout. Bovenop het blokje leg je de meegeleverde Zirbenvlokken (houtkrullen) vervolgens een paar druppeltjes olie. Eén tot drie druppels kan al genoeg zijn, het is heel persoonlijk. Het blokje zet je op je nachtkastje en op deze manier merk je toch al iets van de positieve effecten van de Zirbe. Sommige mensen slapen gelijk de eerste nacht al goed, anderen hebben meer tijd nodig. Doorgaans houden we 25 tot 30 dagen aan voordat het effect echt merkbaar is.

Zirben Wurfel met Zirben olie

Zirben kussen

Zirben kussens zijn gevuld met Zirbenvlokken (houtkrullen). Het kussen kan overdag op het hoofdkussen worden gelegd en ’s nachts leg je het kussen naast het hoofdkussen of gewoon ergens in bed.

De kussentjes worden ook veel voor kinderen gebruikt. De geur is iets minder intens dan bij het gebruik van de Zirben olie.
Mocht het kussentje wat minder geuren, dan kan het zijn dat ons reukorgaan er aan gewend is geraakt, dat betekent niet dat het kussen haar werk niet doet maar we nemen het minder waar. Na een tijdje kunnen de Zirbenvlokken wat droger zijn geworden, het kussen kan eenvoudig ‘geactiveerd’ worden door het een tijdje in een vochtige ruimte te leggen, bijvoorbeeld de badkamer of buiten als de luchtvochtigheid hoog is.
Het is ook mogelijk om de Zirben spray te gebruiken voor de geur.

Zirben kussen voor een gezonde nachtrust en een aangename geur Zirben kussen

Speciaal voor de kleintjes die onrustig slapen

Speciaal voor de kleintjes die onrustig slapen hebben we Zirbie het slaapschaap. Zijn buikje is gevuld met Zirbenvlokken.

Zirben knuffel voor kinderen die onrustig slapen

75% minder straling met de nightholder voor je mobiele telefoon

Misschien sta je er niet bij stil maar de mobiele telefoon op ons nachtkastje of onder het hoofdkussen kan ook een boosdoener zijn voor een slechte nachtrust.
De nightholder kan de straling van de mobiele telefoon tot 75% reduceren maar wel met gegarandeerd 100% bereik.
Aan de onderkant is in het Zirben hout een uitsparing gemaakt om eventueel de oplader aan te sluiten. Bovenop de nightholder liggen de houtkrullen, met de bijgeleverde Zirben olie kun je zelf de geurintensiteit bepalen.
De behuizing van de nightholder is van dik staal, de open zijde draai je van je af en zo heb je toch bereik en minder straling.

Het beste is natuurlijk om de mobiele telefoon niet in de buurt te hebben als je slaapt, maar als je echt niet zonder kunt dan verdient deze nightholder een mooi plaatsje op je nachtkastje.

Minder straling van je mobiele telefoon

Dekbedden en hoofdkussens van natuurlijke materialen

Vorige week deed ik bij een bekende Nederlandse supermarkt mijn boodschappen.
Daar waren de hoofdkussens en de dekbedden in de aanbieding. Ik kon het niet laten om even een blik te werpen op de materialen.
85% synthetisch!! en 15% katoen.

Een dekbed en hoofdkussen gemaakt van natuurlijke materialen heeft mijn voorkeur. De ‘ademt’ beter en gaat minder snel broeien.
Er is genoeg keuze.

Zirben dekbedden en hoofdkussens gemaakt van natuurlijke materialen voor een goede nachtrust

Zirben luchtreiniger kan het binnenklimaat aanzienlijk verbeteren

Bij ZirbenLüfter® luchtreinigers hebben ze zich laten inspireren door moeder natuur, eigenlijk hebben ze bij moeder natuur afgekeken hoe de lucht gereinigd wordt. De luchtreinigers zijn gemaakt van puur Zirben hout.
De onderstaande laag is het waterreservoir, daarboven een ventilator en daardoor wordt de lucht als het waren aangezogen en gaat dan vervolgens via de lamellen gemaakt van puur Zirben hout weer de ruimte in. In de natuur wordt ook gebruik gemaakt van deze werveling. De lucht wordt niet gereinigd door een kunststof filter maar door puur hout. Er wordt daarnaast dankbaar gebruikt gemaakt van de antibacteriële werking van het Zirben hout en ook is het Zirben hout schimmelwerend.
De luchtreinigers zijn getest door de universiteit in Wenen. Tot slot, vergeet niet de verspreiding van de aangename Zirben geur. Een paar druppeltjes in het water kan de geur nog intensiveren.

Luchtreiniger gemaakt van Zirben hout. Op een natuurlijke manier de luchtreinigen.Natuurlijke luchtreiniging van Zirben houtLuchtreiniger van Zirbe hout

De luchtreinigers worden vooral veel gebruikt in slaapkamers, ook geschikt voor kinderslaapkamers.
Maar ook op werkplekken is het ideaal. Het werkt concentratie verhogend en zorgt voor een beter werkklimaat.

Luchtreiniger van Zirben hout

Reactie plaatsen