Passie voor Wenen
Het eerste contact
Aan het eind van de 1e wereldoorlog (1918) kwamen er vanuit Oostenrijk kinderen naar Nederland om aan te sterken, de meeste kinderen kwamen uit Wenen. Zo kwam er bij mijn grootouders een meisje van 8 jaar, haar naam was Hilde. Ze is ongeveer driekwart jaar in Nederland geweest en ze ging hier ook naar school. De meeste kinderen zijn daarna weer teruggegaan naar hun vaderland, zo ook Hilde.
Mijn familie en de familie van Hilde zijn met elkaar blijven corresponderen. Het contact bleef tot de 2e wereldoorlog tot stand, Oostenrijk werd een deel van het Derde Rijk van Hitler het contact tussen beide families werd hierdoor verbroken.
Mijn hart veroverd
Aan het einde van de 2e wereldoorlog verpleegde Hilde, ze was inmiddels verpleegster geworden, in een ziekenhuis in Wenen een Nederlandse soldaat. Ze kwam met hem in gesprek en vertelde hem dat ze ook ooit in Nederland was geweest. Nu bleek deze Nederlandse soldaat de buurjongen van mijn oma te zijn. Zo is het contact na de 2e wereldoorlog eigenlijk bij toeval weer hersteld. Mijn oma heeft het contact onderhouden en later heeft mijn moeder met haar gecorrespondeerd en hebben beide families elkaar steeds weer opgezocht.
Toen ik 8 jaar oud was heb ik mijn eerste reis naar Wenen gemaakt, ik kende Hilde alleen van de foto’s en de pakketjes die ze altijd met kerst stuurde. Onder iedere brief schreef ze altijd ‘Ihre Dankbare Hilde’.
Hilde, of liever gezegd voor mij Tante Hilde, heeft mij heel Wenen te voet laten zien, in die tijd werd net de eerste metrolijn aangelegd en daar was ze het niet zo mee eens, al die moderne dingen vond ze maar niets. Een tram mochten we ook niet gebruiken, ik ‘moest’ Wenen goed leren kennen en dat kon volgens haar alleen maar te voet. Vanaf mijn eerste bezoek had Wenen mijn hart veroverd.