Tien uitzonderlijke Alpengeuren

Zeep & geurkaarsen van Tiroler Reine

Zirben geur

In de Zirben geur zijn verkrijgbaar:

- Zeep
- Vloeibare zeep

- Geurkaars


De geur van de Zirbe staat symbool voor harmonie.
De buitengewone kracht van Zirbe is in de Alpenlanden al eeuwen bekend. Bekend om haar positieve invloed op de mens. Waar men vroeger op het gevoel afging is nu wetenschappelijk aangetoond bij het Joanneum onderzoeksinstituut in Graz, dat Zirbe een positieve invloed heeft op de mens.

Zirbe zorgt voor een goede nachtrust maar heeft ook een antibacteriële werking. Daarnaast kan het ongedierte, zoals de mot, weren. Waardevolle kledingstukken werden in kisten gemaakt van Zirben hout bewaard.

Voor de zeep van Tiroler Reine wordt zuivere en pure Zirbenolie gebruikt uit Tirol. Naast het reinigend effect bevordert Zirbe ook de concentratie en zorgt voor een ontspannen nachtrust.


Ingrediënten lijst Zirben zeep

Almrose geur

In de Almrose geur zijn verkrijgbaar:

- Zeep

- Vloeibare zeep

- Geurkaars


In de taal van deze bloem is romantiek het symbool voor de Almrose.
Als een geheime aanbidder zijn geliefde een Almrose geeft dan betekent dat: 'Wanneer zullen we elkaar weer zien?'.

Als in mei, de hellingen van de Tiroler Alpen boven de boomgrens paars kleuren, is de bloeitijd van de Almrose begonnen.


Almrose wordt ook wel Alpenrose, Donnerrösl of Almrausch genoemd.


De Almrose is niet alleen verbonden aan de romantiek maar ook verbonden aan het bijgeloof.
Als er onweer opkomst is dan gooien wandelaars in de bergen een boeketje Almrosen zo ver mogelijk van zich vandaag zodat ze niet door de bliksem worden getroffen.

De boeren van Noord-Tirol hangen bosjes Almrosen op in de nok van het dak, op deze manier beschermen ze de boerderij tegen donder en bliksem.

Anderen geloven dat de Almrose de koeienziekte 'Rausch' kan verdrijven.

Alpenspeik geur

In de Alpenspeik geur zijn verkrijgbaar:

- Zeep

- Vloeibare zeep

- Geurkaars


De geur van Alpenspeik staat symbool voor de rust.

In augustus, wanneer de mist langzaam opstijgt uit de dalen, wordt de lucht gevuld met een sterke aromatische geur. Het is de bloeitijd van de Alpenspeik. Deze robuuste plant met haar fel gele tot roestbruine bloemen groeit in de Alpen boven de 1800 meter.
De etherische olie is in de wortels opgeslagen, zorgt voor de scherpe en frisse geur die vooral in het Verre Oosten enorm gewaardeerd wordt.  De olie van de Alpenspeik werd in grote hoeveelheden verhandeld wat leidde tot uitsterven van de deze bijzonder plant. De Alpenspeik werd daarom in 1936 onder natuurbescherming geplaatst zodat deze niet langer beschikbaar was voor de productie van de etherische olie. Om die reden gebruikt Tiroler Reine voor haar zeep en geurkaarsen de olie iuit Spike Lavendel (Lavendula Latifolia).
Alpenspeik is een prachtige geur, kruidig, fris en een beetje houtachtig met een subtiel vleugje lavendel.

Sleutelbloem geur

In de sleutelbloem geur zijn verkrijgbaar:
- Zeep
- Vloeibare zeep


De geur van de sleutelbloem staat symbool voor de lente.

Sleutelbloem wordt ook wel Gulden Sleutelbloem genoemd, in het Latijn Primula Veris en in het Duits Himmelschlüssel.
Wat zou de lente betekenen zonder de Gulden Sleutelbloem?

Als de zachtgeurdende, licht gele bloem door het ijs breekt, dan ontwaakt de lente na een lange, koude en barre winter.
Daarom is de Sleutelbloem niet alleen het symbool voor de lente maar ook voor hoop, jeugdigheid en onschuld. De hemel wordt geopend voor de lente vandaar de Duitse benaming 'Himmelschlüssel'. In de oudheid werd de lente ook wel 'Allerweltheiler' genoemd.
De helende kracht van de saponinen kan hoofdpijn, reuma en hoest verlichten.
Tot op de dag van vandaag wordt de Gulden Sleutelbloem nog enorm gewaardeerd in Oostenrijk.

Aan de Sleutelbloem zijn ook veel mythen en legenden verbonden; de magische bloem kan de deur naar mysterieuze schatten openen.

Hooi geur

In de hooi geur zijn verkrijgbaar:
- Zeep
- Vloeibare zeep

De geur van hooi staat symbool voor warmte.

De geur van zongedroogd hooi een een weldaad voor lichaam en geest.
De Oostenrijkse almen bieden een grote verscheidenheid aan grassoorten, alpenbloemen en wilde kruiden.
Tijdens de bloeiperiode wordt er gehooid, vaak nog met de hand, en wordt het hooi gedroogd in de zon.
Al generaties lang wordt hooi gebruikt bij rugklachten. Een handvol hooi werd gelegd tussen de rug een de kachelofen (tegelkachel), op deze manier deed het hooi zijn werking.
Bij het fermenteren van vers hooi ontstaat er op een natuurlijk manier warmte en worden de waardevolle ingrediënten van het hooi optimaal opgenomen door de huid in het lichaam.
Het bevordert de bloedsomloop, stimuleert de stofwisseling, versterkt het immuunsysteem en hetheeft een ontgiftende en ontspannende werking.
Het hooi wat gebruikt wordt voor de Tiroler Reine zeep is speciaal geselecteerd en komt van de Tiroler bergweiden.

Berken geur

In de berken geur zijn verkrijgbaar:

- Zeep

- Vloeibare zeep

De geur van berken staat symbool voor geluk.
Maar de berk wordt ook wel de boom van het leven, van de liefde en van de vrouwelijke schoonheid genoemd. De berk heeft een hoge weerstand en kan goed tegen de kou.

De vruchtbaarheid van de boom staat ook symbool voor een nieuw begin, de lente en vooral het licht.


Twee februari, met Maria Lichtmis, wordt gezien al het nieuwe jaar voor de boeren, de dagen worden langer, de lente kondigt zich aan. Tijdens Sacramentsdag in Tirol worden de straten versierd met takjes van de berken boom.
Van de helder groene, jonge blaadjes wordt thee gemaakt, goed voor de menselijke waterhuishouding, het werkt onstekingsremmend, reinigt het bloed en heeft zelf een lichte anti depressieve werking.
De berk werkt verkwikkend en geruststellend, de boom met de heldere glinsterende schors.

Bergsteentijm geur

In de bergsteentijm geur zijn verkrijgbaar:

- Zeep

- Vloeibare zeep

De geur van bergsteentijm (Calamintha)staat symbool voor frisheid.

Aan de grote liefde tussen Hades, de God van de onderwereld, en de nimf Minthe, hebben we de scherpe en koel aromatische geur van de mint te danken, volgens de Griekse mythologie. Als je de licht groene blaadjes van de Bergsteentijm aanraakt, wordt de hele kamer gevuld met frisheid.
De oorzaak is de menthol die vrijkomt. Menthols werkt tegelijkertijd ontspannend en verkwikkend. Volgens oud gebruik werd de eettafel met mintbladeren ingewreven voor speciale frisheid. Vaak werd er ook een krans van mintbladeren op tafel gelegd als tafeldecoratie en als bijgeloof voor goede gezondheid tot op hoge leeftijd.
De mint maakt de geest scherp, verminderd angst, brengt de zenuwen tot rust en verwarmd het hart.

Gletsjermelk geur

In de gletsjermelk geur zijn verkrijgbaar:

- Zeep

- Vloeibare zeep

De geur van gletsjermelk staat symbool voor traditie.

Het Sellraintal in de buurt van Innsbruck gaf haar bewoners een unieke bron om te overleven. De 'gletsjermelk'. Het bergriviertje de Melach brengt bijzonder 'zacht' water naar het dal.  De hardheid van het water is bijzonder goed geschikt voor het wasgoed.
Hele families in het Sellraintal, mannen, vrouwen en kinderen deden de was aan de oevers van de rivier, ruim 200 jaar lang.
Zij wasten voor burgerhuishoudens uit Innsbruck. De bergehellingen kleurden op zonnige zomerdagen wit van het was wasgoed wat lag te drogen tegen de hellingen. Een heerlijke frisse geur waaide door het dag. 
Veel Sellrainer boeren ruilden met Zeepfabriek Walde rundertalg tegen waardevolle zeep.

Vlierbessen geur

In de vlierbessen geur zijn verkrijgbaar:

- Zeep

- Vloeibare zeep

De geur van vlierbessen staat symbool voor geborgenheid.

Al sinds de middeleeuwen worden vlierbesstruiken gezien als beschermer, ze zijn dan ook veelvuldig  te zien rondom Oostenrijkse huizen. De 'Holuntar', de 'boom van de hel' was het toonbeeld voor de wijze moeder der aarde. Zij was de goede geest, zij moeten waken voor de bewoners van het huis.
Daarom was het vroeger ook ondenkbaar om te bezuinigen op een vliegbesstruik, laat staan om deze te verbranden.
Jonge meisjes schudden de takken van de vlierbes in de magische Johannisnacht, ze hoopten zo in hun volgende droom de man van hun leven te kunnen zien.

Voor lange tijd was de vlierbes ook een van de belangrijkste geneeskrachtige planten.
De sterk geurende, romige witte bloemen bloeien in juni en in de herfst bereiden de zwart/paarse bessen ons voor op de komende winter. Ze versterken het immuunsysteem en onze zenuwen.

Vergeet-mij-nietjes geur

In de vergeet-mij-nietje geur zijn verkrijgbaar:

- Zeep

- Vloeibare zeep

De geur van vergeet-mij-nietje staat symbool voor de herinnering.

Misschien zijn het de kleine fel gele sterretjes midden in het diep blauw van de bloemen, die zoveel indruk maken.
Van Europa, via China, tot aan Japan draagt deze bloem overal op de wereld dezelfde naam. Vergeet-mij-nietjes staan symbool voor herinnering en dan vooral in de liefde, vriendschap en trouw. Er zijn heel veel legendes en gedichten aan deze bloem opgedragen. Goethe vertelde in 'Prachtige bloemen' over een graaf die in een kerker zit, hij heeft maar één gedachte: dat zijn liefde hem niet vergeten mag. In Shakespeare's Hamlet komt het Vergeet-mij-nietje ook ter sprake.
Vandaag de dag zijn we betoverd door de prachtige blauwe kleur en de fijne geur.