Sesam
Desiree Schepens
01/19/2019
4 min
0

Sesam

01/19/2019
4 min
0

Sesam en Ringana

In deze blog gaan we op zoek naar de sesam.
Sesam wordt ook wel Sesamum Indicum genoemd.

Sesam komt oorspronkelijk uit Afrika en werd in 3000 voor Chr. al verbouwd.

Ringana uit Oostenrijk verwerkt in verschillende producten bio-sesamolie, op zich niet zo bijzonder, maar achter de sesamolie die wordt gebruikt zit een heel verhaal.
Het verhaal van de lokale boeren uit Oeganda.
Michael Wannemacher en Christoph Dorn van Ringana uit Oostenrijk reisden af naar Afrika om de producenten van de bio-sesamolie persoonlijk te leren kennen.

Oeganda

Dankzij het gematigde tropische klimaat  behoort Oeganda tot een van de vruchtbaarste landen van Afrika.
Hier worden ieder jaar vele tonnen sesam verbouwd.
Het grootste deel van de oogst wordt door de kleine boeren zelf gebruikt. Met de verkoop van de overschot kunnen ze hun eigen levensstandaard verbeteren en daardoor bijvoorbeeld ook de kinderen onderwijs geven.

Voor Ringana is de bio-sesamolie een belangrijke grondstof voor de beroemde FRESH tandenolie.

Het eerste wat opviel bij Michael en Christoph waren niet de grote velden landbouwgrond, maar juist veel kleinschalige landbouw. Oeganda staat bekend om de kleinschalige landbouwbedrijven. Families beheren samen een stuk land en verbouwen chiazaad, chillies, maïs en dus ook sesamzaadjes voor eigen gebruik en ze verkopen de overschot aan zogenaamde Primary Stores, die voor een kleine commissie zorgen voorverkoop en export.

Voor Ringana werken ongeveer 3000 boeren en hun familie’s, zij zorgen voor de sesam oogst.
Omdat is Oeganda de families vaak uit 10 tot 15 personen bestaat, profiteren van deze regionale toegevoegde waarde meer als 30.000 mensen.
Op deze manier voorziet de FRESH tooth oil van Ringana heel veel mensen in een goed levensonderhoud.

Michael en Christoph hebben in het noorden van Oeganda, de regio rondom de stad Arau, meerdere boeren en hun dorpen bezocht. De boeren presenteerde vol trots  hun  oogst, maar ook de productiekosten werden toevertrouwd. Ook gaven ze te kennen dat ze heel blij zijn met het Bio-sesamproject van Ringana zodat ze op een duurzame manier, ongedwongen, hun bedrijf kunnen voeren en niet  naar de grote stad moeten vertrekken om werk te zoeken.

FRESH tooth oil is niet alleen bij de gebruikers populair, maar het bevordert en ondersteunt ook de Bio-sesamteelt in Oeganda

Het beste klimaat voor de sesamplant

Sesam groeit het beste in een warm en matig-vochtig klimaat, Oeganda heeft een perfect klimaat.
De plant stelt geen hoge eisen aan de bodem, de bodem hoeft daardoor niet extra bemest te worden.  Deze factoren zorgen ervoor dat sesam uitermate geschikt is voor biologische teelt.

Kruidachtige plant

Sesam is een kruidachtige plant, die snel groeit en wel een hoogte van 2 meter kan bereiken. Uit de witte-, violette- of roze-achtigen bloemen vormen zich een soort capsules, waarin het sesamzaad rijpt. Al na vier maanden zijn de zaden rijp. Door de speciale teelt openen de capsules niet vanzelf, maar pas wanneer de planten geoogst en gedroogd zijn.

De sesamzaden vallen na, intensief schudden, uit de capsules van de gedroogde plant.
De dorpsbewoners zeven de zaden in grote schalen. De oogst is nog volledig met de hand.
De medewerkers van Ringana mochten zelf ook het traditionele werktuig uitproberen.

Sesam boeren in Oeganda krijgen bezoek van Ringana uit Oostenrijk

De sesamzaden worden vervolgens voor reiniging en het fijne zeeproces naar een speciale boerderij gebracht in de buurt van Mukono.
Na de succesvolle kwaliteitscontrole en verpakking in containers gaan de sesamzaden uit Oeganda op weg naar Europa.
De Ringana sesam wordt in Duitsland in een bio-oliemolen verder verwerkt.
Dit proces heeft Ringana jaren geleden als eens gevolgd.
Door dit bezoek aan Oeganda is Ringana een van de weinige bedrijven die het complete productieproces van het zaden, tot oogsten, tot verwerking volledig in beeld hebben.

De capsules waarin de sesamzaden groeien

70 ton sesamolie

Ringana denkt komend jaar 70 ton duurzame sesamolie te importeren.
Het is een goed gevoel dat niet alleen onze gebruikers erg enthousiast zijn over de sesamolie die wij verwerken in de tandenolie, maar vooral ook dat we op deze manier ook duurzame en biologische sesamteelt in Oeganda mogelijk kunnen maken en ondersteunen, aldus Michael Wannemacher van Ringana.

Sesam open u

Een toverspreuk uit de sprookjeswereld, na de uitspraak ‘Sesam open u’,  opende de berg zich, de ruimte in de berg was gevuld met kostbare schatten.
Sesamzaad zit ook boordevol waardevolle vitale stoffen. Sesamolie bevat 87% onverzadigde vetzuren, vele waardevolle antioxidanten en is rijk aan vitamine E.
Sesam kent in de Ayurveda een lange traditie, bijvoorbeeld bij olie-trekken (oil pulling)

Lees meer over oil pulling in mijn blog over de gezonde manier van tandenpoetsen, tandpasta wordt vervangen door tandenolie

Sesamolie in de FRESH tooth oil van Ringana

Een belangrijk ingrediënt van de Ringana FRESH tooth oil is koud geperste sesamolie, het bevat natuurlijke antioxidanten zoals Sesamin en Sesamolin.
Bacteriën kunnen het tandvlees irriteren door vrije radicalen. Antioxidanten zoals Tocopherol, Sesamin en Sesamoli werken ontstekingsremmend.
Antioxidanten spelen met de huidige wetenschap een belangrijke rol bij het voorkomen van ontstekingen. Koudgeperste sesamolie zoals Ringana deze gebruikt bevat aanzienlijk meer Sesamin en Sesamoln dan geraffineerde sesamolie.
Het heeft ook nog een ontgiftende werking, in de zin van de door bacteriën veroorzaakte ‘vergiftiging’, of ook wel ontstekingsreactie genoemd.
Met dit doel wordt al duizenden jaren in de volksgeneeskunst sesamolie als mondverzorging gebruikt. Uit het westen van Rusland komt de methode van olie-trekken (oil pulling) met zonnebloemolie, waarover ook al veel geschreven is in de populair wetenschappelijke literatuur.

Sesamolie in andere producten van Ringana

Naast de FRESH tooth oil wordt ook de in de FRESH cleanser van Ringana sesamolie toegepast

De FRESH Tooth oil is in twee wetenschappelijke studies getest

Resultaat:
De olie verminder tandplak aanzienlijk en voorkomt ontstekingen van het tandvlees.

Testresultaten-tandolie-Ringana-oostenrijknatuurlijk.nl

Reacties
Categorieën