Pompoenpitolie uit oostenrijk gezond en smaakvol
Oostenrijk
Desiree Schepens
Oostenrijk
11/24/2023
8 min
0

Pompoenpitolie uit Oostenrijk

11/24/2023
8 min
0

Pompoenpitolie, het groene gezonde goud uit Oostenrijk

Ik heb een blog voor je geschreven over pompoenpitolie.
Hierin vertel ik het een en ander over hoe pompoenpitolie gemaakt wordt en voor welke gerechten je het kunt gebruiken.
Maar ik  vertel  je ook over de kwaliteit van de olie uit welke streek de beste pompoenpitolie vandaag komt.

Als de herfst begint vallen niet alleen de blaadjes van de bomen maar dan breekt ook de tijd van de pompoenen weer aan.

De pompoen is niet alleen de hoofdrolspeler tijdens Halloween maar vindt ook steeds vaker haar weg naar de keuken.
Zo wordt de pompoen in allerlei recepten verwerkt, waarvan de pompoensoep wel de bekendste is.


Pompoenpitolie uit Oostenrijk te koop bij de zirbewinkel  in goirle


Pompoenpitolie uit Oostenrijk

Zo bekend als het vruchtvlees van de pompoen is en ook de pitten bekend zijn, is pompoenpitolie in Nederland. nog vrij onbekend. Maar in Oostenrijk daarentegen wordt pompoenpitolie ook wel het 'groene goud' genoemd.
Je kunt pompoenpitolie op allerlei manieren gebruiken, je kunt er alleen niet mee bakken maar daarover verderop meer.
Eerst wil ik je iets meer vertellen over de oorsprong van de Oostenrijkse pompoenpitolie en hoe de kwaliteit gewaarborgd wordt.

Het hart van de pompoenteelt is het bondsland Steiermarken oftwel in het Nederlands Stiermarken.
Overigens wordt pompoenpitolie in het Duits Kürbiskernöl genoemd.

Geen enkel ander voedingsmiddel is qua oorsprong en ontwikkeling zo onlosmakelijk verbonden met Stiermarken als pompoenpitolie.

De 'Steirische pompoenpitolie' is zo typische specialiteit van deze streek dat het ook beschermd is.

Pompoenpitolie uit Oostenrijk te koop bij de zirbewinkel  in goirle

Beschermde status

Al in 1996 heeft de Europese Commissie de beschermde geografische aanduiding 'Steirische pompoenpitolie' goedgekeurd met de toen geldende verordening nr. 2081/92 (EEG)

Dit maakt de  'Styrian Pumpkin Seed Oil BGA' een van de best gecontroleerde, meest elitaire en meest exclusieve specialiteiten met Europese oorsprongsbescherming, naast de bekende producten zoals: Prosciutto di Parma, Prosciutto di San Daniele, Griekse fetakaas en de Lebkuchen uit Neurenberg.

Volgens de momenteel geldende verordening van de Europese Unie (EG)  voor wat betreft de kwaliteitsvoorschriften voor landbouwproducten en levensmiddelen mag de geregistreerde benaming 'pompoenpitolie uit Stiermarken' alleen worden gebruikt als onderstaande specificaties worden nageleefd. Ik zal de belangrijkste hieronder benoemen:

- De zaden die voor het persen gebruikt worden zijn afkomstig van het pompoengeslacht Cucurbita pepo var.styrica.

- De pompoenpitten worden alleen geperst  in de bondslanden Stiermarken/Steiermark en Burgenland.

- Het persen vindt plaats volgens traditioneel fabricageproces: de pompoenpitten worden gewassen en gedroogd, voorzichtig gebroken door langzame verhitting en geperst.

- Het is 100% pure pompoenpitolie van de eerst persing

- De pompoenteelt vindt plaats in bepaalde districten in Stiermarken, Burgenland en Neder Oostenrijk.

Pompoenpitolie volledig traceerbaar

In 1998 kwamen 900 producenten van pompoenpitten en ongeveer 20 oliemolens samen om de productengroep 'Pompoenpitolie uit Stiermarken BGA' op te richten om de hoge kwaliteit van de lokale pompoenpitolie veilig te stellen en te beschermen.
Inmiddels telt de groep meer dan 3600 leden waaronder 40 oliemolens.

De pompoenpitolie is volledig traceerbaar vanaf het veld , het oogsten tot de persing in de oliemolens en ook de marketing.
Elke afzonderlijke stap is vastgelegd.

Waarom is de kwaliteit van pompoenpitolie uit Steiermark zo hoog?

Naar mijn mening komt de beste en lekkerste pompoenpitolie uit het Oostenrijkse Stiermarken of in het Duits ook wel Steiermark.
Dat is ook niet zo vreemd want onder de pompoenboeren zit heel veel kennis en ervaring en traditie, van generatie op generatie overgeleverd.
Zij kennen het groene goud als geen ander. Ze kennen de fijne kneepjes van het vak maar ze kennen ook de valkuilen van de productie van pompoenpitolie.

Ze gebruiken alleen de beste pompoenpitten en weigeren strikt de invoer van exotische zaden.
Bij het persen vertrouwen ze op de kennis van hun voorouders, ze passen dezelfde processen en principes toe, alleen de technologie wordt voortdurend aangepast en vernieuwd.

Hoe wordt pompoenpitolie gemaakt?

De eersteklas Stiermarkse pompoenpitolie wordt gemaakt van gedroogde, volledig rijpe, bolvormige en donkergroene pompoenpitten.
Alles wordt vers geperst.
Voor één liter pompoenpitolie is ongeveer 2,5 tot 3 kilogram van deze pompoenpitten nodig zonder schil.

Voor het persen worden de pompoenpitten eerst voorzichtig gemalen, gekneed met zout en water en daarna langzaam gedroogd.
De ervaring van de persmeester is van bijzonder belang, hij of zij bepaalt wanneer het brandproces voltooid is en het persen kan beginnen.

Vroeger werd  olie geperst in een doek dat tussen twee wiggen werd geklemd en werd met een houten hamer  en veel moeite de olie eruit geslagen.
Tegenwoordig beschikken de oliemolenaars over moderne persen die een zachte maar effectieve persing mogelijk maken.

De pompoenpitolie wordt daarna enkele dagen in aparte vaten bewaard zodat eventueel zwevende stoffen en slakken naar de bodem kunnen zakken.
Pas daarna wordt de kant en klare olie gebotteld.

Met hun traditionele filosofie geven de producenten hun pompoenpitolie de hoogste kwaliteit, een eigen karakter en uitstraling.

De eerste persing en een waardevol bijproduct.

Alleen de olie van de eerste persing wordt gebruikt.
Bij de persing wordt meer dan 90% van het vet uit de pompoenpitmassa geperst.
Eiwit, ruwvoer en rest vet blijven achter in de perskoek.
Dit bijproduct wordt gebruikt voor veevoer of voor productie van slaolie.
Maar de perskoek kan ook gebruikt worden voor voeding met name in de vegetarische en veganistische levensstijl kan de pompoenpitoliecake het dagelijks menu aanzienlijk verrijken.

Als de perskoek vers uit de stempelpers komt, moet deze eerst afkoelen en wordt daarna gemalen.
De smaak van dit 'perskoekmeel is vergelijkbaar met geroosterde pompoenpitten, nootachtig met een geroosterde toets.
Het ruikt naar vers geperste pompoenpitolie maar het gemalen materiaal is bruinachtig met lichtgroene nuances.

Is pompoenpitolie 100% natuurlijk?

Als je de echte pompoenpitolie uit Stiermarken hebt met het keurmerk dan kun je er zeker van zijn dat een 100% natuurlijke pitolie.
Het wordt namelijk gebotteld zonder chemische toevoegingen en mechanische of chemische nabewerking, zoals filtratie of raffinage.



Is pompoenpitolie gezond?

Pompoenpitolie uit Steiermark in Oostenrijk heeft een van de hoogste hoeveelheden enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren van alle oliën.
Een hoog gehalte aan vitamine E. Als je dagelijks 10 ml pompoenpitolie inneemt dan voldoet dat aan 20% van de dagelijkse vitamine E-behoefte van de mens.

Oliezuur en linolzuur komen ook vooral voor in de pompoenpitolie, zelfs in hoge concentraties.
Beide zijn onverzadigde vetzuren, maar linolzuur is essentieel omdat het lichaam het niet zelf kan aanmaken.
De mens heeft dagelijks ongeveer 10 gram linolzuur nodig, een portie van 10 ml pompoenpitolie  bevat ca. 4 gram linolzuur.


Vitame E

Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine die onze cellen beschermt tegen oxidatieve stress maar het helpt de olie ook tegen te snel bederven, 'ranzig' worden.

Waarom is pompoenpitolie zo gezond?

De beste pompoenpitolie bevat de volgende waardevolle bestanddelen:
Vitamine E
Vitamine B2
Vezels
Zink
Magnesium
Fosfor
Kalium
Mangaan
Koper

Verder heeft het groene goud uit Oostenrijk Omega 6 en Omega 9 vetzuren.

Het bevordert de groei van nagels en haar.
Pompoenpitolie bevat ook aminozuren die goed zijn voor de opbouw van lichaamscellen en beschermen tevens tegen bacteriën en virussen.

Is pompoenpitolie goed voor de prostaat?

Essentiële vetzuren zoals Omega 3, Omega 6 en Omega 9 vetzuren kan ons lichaam niet zelf aanmaken. We moeten deze vetzuren via onze voeding binnenkrijgen.

Deze vetten zijn belangrijk voor ons immuunsysteem, hormoonsysteem en zenuwstelsel, ze kunnen ook bijdragen aan een betere bloedcirculatie.

Een ander waardevol bestanddeel is sterolen. Deze kunnen een gunstig effect hebben op de prostaat.
Ook bij blaasklachten en leverklachten kunnen sterolen uit de pompoenpitolie een positief effect hebben.

Bij bloedarmoede kan de pompoenpitolie ook helpen en dan ook met name bij vrouwen tijdens de maandelijkse cyclus.
Tot slot de stof Beta sitosterol in de pitolie zou een ontstekeningsremmende werking hebben.

Hoe smaakt pompoenpitolie?

Pompoenpitolie heeft een verrassende en nootachtige smaak en is in vele gerechten te gebruiken.
Maar je kunt pompoenolie ook puur consumeren.
Zo neem ik iedere dag een dessertlepel pompoenpitolie, het is zelfs een momentje waar ik naar uit kijk, zo lekker is het.

Recepten met pompoenpitolie

Je kunt naar hartenlust experimenteren met pompoenpitolie, maar liever niet gebruiken om er mee te bakken.

Pompoentpitolie is ideaal voor je salade.
Een scheutje pompoenpitolie in de pompoensoep geeft je soep net dat extra beetje kracht.
Je kunt het ook een scheutje in andere soepen doen, zoals bijvoorbeeld tomatensoep.

Maar je kunt ook pompoenpitolie over je vanille-ijs gieten, heerlijk.

Waar moet je op letten als je pompoenpitolie koopt?

Om er zeker van te zijn dat je echte kwaliteit pompoenpitolie koopt let dan op dit keurmerk:

Pompoenpitolie uit Oostenrijk te koop bij de zirbewinkel  in goirleKijk verder of het echt pure pompoenpitolie is, pure olie is wel de beste.
De olie zit in een fles van donkerglas, zo blijft de oliehet langst op smaak.

Mijn zomerrecept met pompoenpitolie

In zomer heb ik mijn eigen moestuintje en verbouw ik Winterpostelein.
Zo kwam ik op het idee om een salade te maken met Winterpostelein, gerookte zalm, uitje en pompoenpitolie.
Eenvoudig en snel te bereiden, maar oh zo lekker.


Prokern pompoenpitolie

Tijdens mijn bezoek aan de Kamer van Koophandel in Wenen heb ik kennisgemaakt met Prokern.

Zij zijn een specialist in pompoenpitten en pompoenpitolie.
Uiteraard heb ik de olie geproefd en deze was echt heel lekker, een zachte volle nootachtige smaak.
Soms kan pompoenpitolie een bittere ondertoon hebben maar dat is bij de olie van Prokern niet het geval.

Ik heb er dan ook geen moment over na hoeven denken of ik dit merk in het assortiment op zou nemen.
Inmiddels is de pompoenpitolie van Prokern een van onze bestsellers geworden.

Nieuwsgierig en/of overtuigd? 


Bestel vandaag nog deze heerlijke pompoenpitolie




Hier kun je pompoenpitolie  bestellen

Vervival pompoenpitten

Een ander lekkernij zijn pompoenpitten.
Het Tiroler Vervial is gespecialiseerd is vooral gezond Alpen-ontbijt maar ze hebben ook pompoenpitten van hoge kwaliteit in het assortiment.
Deze gezonde pompoenpitten kun je eindeloos combineren in gerechten maar ook zijn ze lekker om zo op te peuzelen.

Pompoenpitten kun je toevoegen aan de yoghurt maar je kunt ze ook gebruiken bij het broodbakken.
Een frisse salade met pompoenpitten is ook een heerlijke combinatie.

De pompoenpitten van Verival zijn van gevertificeerde biologsiche landbouw AT-BIO-301


Oostenrijkse winkel in Nederland

Hier kun je pompoenpitten bestellen




Meer over de Zirbewinkel.nl

Oostenrijkse specialiteiten winkel in de Brabantse Goirle.
Originele, traditionele, duurzame en innovatieve Oostenrijkse producten.
Officieel verkooppunt van ZirbenHerz ® bedden en regeneratiesystemen.

Groots assortiment Zirben producten.

Maar ook merken zoals Gmundner Keramik, Riess Emaille, David Fussenegger woontextiel, Tiroler Reine Zeep.
De Zirbewinkel heeft ook een groot assortiment typisch Oostenrijkse levensmiddelen.

Bezoek onze winkel in Goirle of neem een kijkje in de webshop.

Zirbewinkel.nl

Oostenrijkse winkel in Nederland













Reacties
Categorieën