De klassieke Schnitzel bak je in een Schnitzel pan

Hierin bak je de lekkerste Oostenrijkse Wiener Schnitzels

De geheimen van de

klassieke Wiener Schnitzel

  • Van welk vlees is de Wiener Schnitzel gemaakt?
  • In welke pan bak je de lekkerste Wiener Schnitzel?
  • In welke olie bak je de Wiener Schnitzel?
  • Wiener Schnitzel recepten


De Schnitzel zoals je het kent van de wintersport

De Wiener Schnitzel staat op iedere menukaart in Oostenrijk. 

Voor de meeste komt de Schnitzel zoals te zien op deze afbeelding bekend voor. 

Goudgeel, knapperige korst mit Pommes Frites.

Voor menigeen een wens om thuis ook de lekkerste Schnitzel te kunnen bakken, net zoals op vakantie.

Hoe kun je thuis de lekkerste Oostenrijkse Schnitzel zelf maken?

Ik geef je graag een aantal tips.

Van welk vlees is de Wiener Schnitzel gemaakt?

In principe geldt, dat het vlees voor een 'echte' originele klassieke Wiener Schnitzel van het kalf komt, dat is zelf bij wet geregeld; In Codex Alimentarius Austriacus, het Oostenrijkse levensmiddelenboek.
Maar je ziet ook vaak op de menukaart 'vom Schwein' dan is de Schnitzel gemaakt van varkensvlees. Maar je kunt de Schnitzel ook maken van kip of kalkoen.

Wat is het verschil tussen een Wiener Schnitzel en een Schnitzel?

Wiener Schnitzel of SchnitzelWiener Art?

Het belangrijkste ingrediënt voor de Wiener Schnitzel is natuurlijk het vlees.
Maar welk stuk vlees? Hier wordt hevig over gediscussieerd. 

Moet het echt van het kalf zijn of zijn andere vleessoorten ook veroorloofd?
In principe geldt, dat het vlees voor een 'echte' originele Wiener Schnitzel van het kalf komt, dat is zelf bij wet geregeld; In Codex Alimentarius Austriacus, het Oostenrijkse levensmiddelenboek.
Hierin staat sinds 1911, in welke vorm en onder welke benaming levensmiddelen in Oostenrijk in omloop mogen worden gebracht.

Zo staat onder Wiener Schnitzel: met meel, losgeklopt ei en gepaneerd met paneermeel, aansluitend gebakken in vet stuk kalfsschnitzel.

Voor de klassieke Schnitzel wordt dus kalfsvlees gebruikt.
Wordt er een andere vleessoort gebruikt dan spreken we van een Schnitzel Wiener Art.

Riess kopen in Nederland

Hoe bak je een Wiener Schnitzel?

De lekkerste Oostenrijkse Schnitzel bak je in een echte Schnitzel pan van Riess.

Waarom bak je de beste Schnitzel in een Schnitzel pan?

Het model van de Schnitzel pan is zo gemaakt dat de Schnitzel tijdens het bakken goed kan 'zwemmen'. De bodem is plat en de rand is verhoogd.
De Riess emaille pan is vrij van pfas en andere troep, de pan geeft dus geen geur of smaakstoffen af.
De Schnitzel pan kun je gebruiken op alle warmtebronnen.

Onze Riess Schnitzel pannen vind je in de webshop.

Naast de Schnitzel pannen van Riess hebben we de hele collectie Riess pannen in ons assortiment. 

Hoe bak je het beste een gepaneerde Schnitzel?
Zoals gezegd bak je de beste Schnitzel in een Schnitzel pan, het vlees moet kunnen 'zwemmen'.

Naast de olie en geklaarde boter (Ghee) is het belangrijk dat je de juiste temperatuur aanhoudt.

Een Schnitzel bak je het beste zo rond de 170 graden Celcius.

Beweeg de pan tijdens het bakken een klein beetje heen en weer zodat het vet aan alle kanten van de Schnitzel komt. (let wel op dat het vet niet over de rand komt)

Als het vet te heet is dan verbrand de paneer voordat het vlees gaar is, is het vet niet heet genoeg dan zuigt de Schnitzel vol vet en wordt het niet meer krokant.

Oostenrijkse winkel in Nederland
Riess pannen kopen in Nederland

In welke olie bak je de 

Wiener Schnitzel?

Een klassieke Wiener Schnitzel bak je dus niet in een koekenpan in een laagje boter.

De echte Wiener Schnitzel bak ik je in een Schnitzel pan en in olie. Ik gebruik altijd zonnebloemolie en geklaarde boter.

Wiener Schnitzel recepten

Naast de klassieke Wiener Schnitzel nog er nog meer Schnitzel varianten.
Zoals de Pariser Schnitzel, Holsteiner Schnitzel, Mailänder Schnitzel maar ook de Cordon Bleu is een Schnitzel variant.

Ik heb een uitgebreide blog geschreven over de Schnitzel. Waar de Schnitzel vandaan komt.

Hoe je een Schnitzel het beste kunt paneren, en nog veel meer....

Je kunt via deze blog ook een gratis receptenboekje aanvragen voor de Schnitzel varianten.

Mahlzeit!!