In de tijd van de Romeinen was Kaasjeskruid of Malve al bekend. Zij kweekten het zowel voor de keuken als medicinaal kruid.
De Romeinen kookten de bladeren en aten ze als groente. De zaden werden salades en sauzen gebruikt. Vandaag de dag wordt kaasjeskruid vooral rauw of gekookt door de salade gedaan.
In de 16e eeuw werd Kaasjeskruid vooral ook al medicijn gezien. Het heeft een zuiverende werking.
Wat betekent Malva of Kaasjeskruid?
De naam Malva betekent 'zacht', dat verwijst naar de donzige blaadjes en de verzachtende eigenschappen van de plant.
Waar groeit Kaasjeskruid?
Kaasjeskruid komt vooral voor in Europa, maar ook in West-Azië en Noord-Amerika. We vinden Kaasjeskruid vooral langs wegen en struiken, velden en dijken, ze heeft graag poreuze grond en ook zon.
Gezondheid
Kaasjeskruid of Malve bevat veel slijmstoffen, die hebben een verzachtende werking.
Thee met Kaasjeskruid kan verlichting brengen bij hoesten, zere keel en bronchitis
Pijnstillend en ontstekingsremmend
Bladeren kunnen als thee helpen bij chronische verstopping, bij een hoge dosis een laxerende werking
Een kompres van bladeren kan verlichting brengen bij eczeem en insectenbeten.
Wat kunnen we allemaal gebruiken van Kaasjeskruid?
Bladeren
Bloemen - vers of gedroogd
Vruchten (zaaddozen) - geplukt als ze nog niet rijp zijn en vers gebruikt.
In welke soorten thee van Gutes aus Tirol komt Kaasjeskruid voor?