Is de internationale standaard die de beschermingsfactor van zonnebrandcrème aangeeft. Om aan te geven in hoeverre zonnebrandcrème tegen verbranding beschermt, werd in 1962 als internationale standaard de beschermingsfactor geïntroduceerd, ook wel aangeduid met SPF.
Zowel de cosmetica industrie en gezondheidsdiensten hebben deze standaard overgenomen. Hoe hoger de beschermingsfactor SPF , hoe beter de bescherming. Dat klinkt heel mooi, maar het wekt een soort schijnveiligheid.
Wat betekent SPF 30?
Bijvoorbeeld: factor 30 garandeert dat je 30x keer zo lang in de zon kunt blijven als zonder zonnebrandcrème. In theorie klinkt het best interessant, maar een zonnebrandcrème verliest zijn beschermende werking als we het water ingaan en zelfs als we zweten. Daarnaast zijn we doorgaans erg 'zuinig' met smeren, we gebruiken te weinig zonnebrandcrème. Ook de frequentie van smeren ligt over het algemeen veel te laag.
Biedt een lage SPF factor voldoende bescherming?
Een beschermingsfactor van 20 biedt absoluut voldoende bescherming. SPF 20 biedt een bescherming van 95% mits ruim voldoende en regelmatig gesmeerd wordt. Het advies is om 2mg per vierkante centimeter te smeren, uit onderzoek blijkt dat gemiddeld maar 1/3 van deze aanbevolen hoeveelheid gesmeerd wordt.
SPF 50 biedt slechts 2% meer bescherming ten opzichte van SPF 20. En factor 50 kan alleen bereikt worden door een chemische samenstelling.
Wil je meer weten over gifvrije, natuurlijke zonnebrandcrème?