Typisch Weens, een Wiener Heurigen glas
Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk kennen we vooral van Keizerin Sisi, Paleis Schönbrunn, het reuzenrad en natuurlijk ook van Mozart en Strauss, om maar eens enkele voorbeelden te noemen.
Maar wist je dat Wenen ook een zelfstandige wijnregio is, een wereldstad met een landelijk karakter.
Wenen telt zo'n 200 wijnboeren die maar liefst 2,39 miljoen liter wijn produceren. Voornamelijk witte wijn.
Vooral aan de rand van de stad vind je de vele Heurigen.
Heurigen zijn wijnlokalen waar de wijnboeren hun eigen, niet gebottelde, wijn schenken en dan worden er vooral de jonge wijnen geschonken.
Heuriger betekent ook: van deze tijd.
Foto: 10er Marie
Eenvoudige kost
Er wordt in een Heurigen niet alleen heerlijke wijn geschonken maar je kunt er ook goed eten.
Geen chique dure gerechten geserveerd op borden met een gouden randje.
Er worden vooral ook regionale producten geserveerd, zoals een Brettljause, een houten bord met verschillende koude vleeswaren zoals ham, gedroogde worst en kaas.
Maar ook een goede Wienerschnitzel kan op het menu staan of Sauerkraut (zuurkool).
Een zomeravond in een Heurigen
Een bezoek aan een Heurigen is zeker de moeite waar, maar vooral ook op een warme zomeravond.
Van de chique stad naar 'het platteland'
De meeste Heurigen brengen ook nog livemuziek.
Fasslbecher - Heurigen wijnglas
Zo traditioneel de Heurigen zijn, zo traditioneel is een Fasslbecher.
Een typisch Heurigen wijnglas. Hierin schenk met een 'Achterl', een 1/8 jonge witte wijn.
De oorspronkelijk glazen zijn voor zien van wijnstokken in de kleur groen.
Das Goldene Herz Wien maakt de wijnglazen, niet voorzien van een gouden randje, maar met gouden wijnstokken.
Hiervoor wordt echt goud gebruikt.
Ook in je eigen tuin of op balkon kon je je eigen Heurigen creëren.
Een stukje geschiedenis
De Romeinen hebben de wijnbouw meegebracht naar het huidige Oostenrijk.
Aan het begin van de 16e eeuw bereikte de wijnbouw een eerste hoogtepunt.
De Oostenrijk wijnbouw heeft ook een dieptepunt gekend in de 17e eeuw, wijnbelasting en oorlogen waren een serieuze bedreiging voor de wijnbouw.
Onder keizerin Maria Theresia (1740-1780) braken er weer betere tijden aan. Er werd meer wetenschappelijk onderzoek gedaan waardoor de productie processen zich verbeterden.
Ook kregen de wijnboeren toestemming om de wijn te mogen verkopen op het moment van het productieproces.
De jonge wijn werd 'am Hof' geschonken, zo ontstond de Buschenschank.
Tot 11 november kan de jonge en nog gistende 'wijn' worden gedronken. Deze traditie is tot op de dag van vandaag nog zeer levendig.
Een oude wet van 17 augustus 1784
In de volksmond wordt het lokaal waar je de jonge wijn kunt drinken vaak Heurigen genoemd.
Buschenschank is de officiële benaming van een lokaal waar je kunt genieten van een heerlijk glaasje wijn.
De jonge wijn kan maar een korte periode per jaar geschonken worden, om duidelijk te maken wanneer het wijnlokaal geopend is hing men een takkenbos of strokrans aan de gevel.
Zo konden voorbijganger zien welke wijnboer geopend was.
Dit werd 'ausg'steckt' genoemd. Omdat ze wijnboeren maar een beperkt aantal dagen geopend mochten zijn, kon men zo goed bijhouden wie geopend was.
Buschen betekent: een bundeltakken.
Het was keizer Josef II (1780 - 1790) die op 17 augustus 1784 een nieuwe wet bekrachtigde: Buschenschank patent.
Hierin staat dat de wijnboeren hun eigen wijn mogen verkopen en koude gerechten mogen serveren. Brettljuase en huisgemaakte Mehlspeisen (gebak).
Ook in andere deelstaten vinden we Buschenschanken, iedere deelstaat heeft nu zijn eigen Buschenschank regels.
Nog steeds zijn sommige wijnboeren een deel van het jaar geopend, andere wijnboeren hebben een extra licentie en mogen een heel jaar door geopend zijn.
Zo kunnen we het hele door genieten van de bijzondere Heurigen sfeer.
Immaterieel Cultureel Erfgoed
De Weense Heurigencultuur is in 2019 door UNESCO toegevoegd aan de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed.