De kracht van Zirben geur

De kracht van Zirben geur

Aangename geuren

Geuren spelen een belangrijke rol in ons leven. Geuren kunnen herinneringen en associaties oproepen.
Voor mij is dat vooral de geur van de Alpen, in de winter de frisse berglucht, een wandeling door een dennenbos na een flinke regenbui, maar ook als de boeren aan het hooien zijn.
Geuren kunnen bepaalde reactie oproepen en de geestelijke en lichamelijke gesteldheid beïnvloeden.

Geuren hebben ook ‘macht’, let maar eens op als de door de supermarkt loopt rond Sinterklaastijd, de heerlijke pepernoten geur komt je al tegemoet. Of de bekende appeltaart geur als je een bezichtiging voor je huis hebt.
Soms komen geuren heel natuurlijk over, maar tegenwoordig worden ook veel synthetisch en chemische luchtjes toegepast, daar ben ik minder enthousiast over.

In de Zirbewinkel waar ik iedere dag mijn klanten te woord sta ruikt het altijd heel natuurlijk. De aangename Zirben geur.
Puur en natuurlijk hout van de Alpenden (Pinus Cembra) ook wel Koningin van de Alpen genoemd.
De geur is onmiskenbaar en het zal niemand ontgaan. Sommige klanten lopen gewoon even binnen om te ‘snuiven’ en wanen zich dan even op vakantie in de Alpen.

Geuren hebben veel invloed

Geuren zijn al heel lang bekend om hun invloed op ons en onze omgeving.
In de oertijd brachten geuren ons op het spoor van voedsel, eetbare vruchten en kruiden en aanwezigheid van (wilde) dieren.
Vandaag de dag is een geur meer een ‘graadmeter’, ruikt het schoon en fris of juist bedompt en vies?

Geuren werden vroeger ook veel gebruikt bij rituelen om de Goden gunstig te stemmen of om het noodlot af te wenden, nu hoort een geurtje bij ons dagelijks ritueel in de badkamer.

Psychische en fysieke invloed

Sommige geuren zijn opwekkend en verfrissend, andere geuren werken zojuist kalmerend zoals bijvoorbeeld de Zirben geur.
Ons geheugen wordt geactiveerd door geuren. Lang vergeten herinneringen schieten plotsklaps te binnen wanneer we een bekende geur opnieuw ruiken.

De kracht van de Zirben geur

Zirben hout verbetert de  slaap, kalmeert en ontspant.
Het verlaagt de hartslag en zorgt ervoor dat ons autonome zenuwstelsel beter tot rust kan komen zodat ons lichaam beter kan herstellen.

Wetenschappers houden zich bezig met de vraag: ‘wat zijn de exacte redenen waarom dit hout zo’n positief effect heeft’?
Drie belangrijke factoren zijn inmiddels geïdentificeerd.
Een van de factoren is de geur.

Terpenen

Terpenen behoren tot de natuurlijke stoffen die in ons leven een belangrijke rol spelen.
Vaak zijn deze sterk geurend, daarom wordt er etherische olie van gemaakt.
Bijvoorbeeld:  terpeen limoneen, bekend om de citrusvruchten geur.

De geur is niet alleen sterk geurend maar heeft  ook een beschermende werking voor de planten, bijvoorbeeld om natuurlijke vijanden als planteneters, bacteriën en schimmel op afstand te houden en aan de andere kant nuttige insecten aantrekken voor de bestuiving.

Terpenen zijn goed voor de gezondheid van de plant maar ook voor de mens.
3000 voor Chr. wisten de Chinezen al van de heilzame werking van de etherische oliën, en ook de Egyptenaren hadden er ervaring mee.

Terpeen wordt door de meeste planten aangemaakt uit water, kooldioxide en zonlicht.

Zelf terpeen ontdekken
Citrusschillen zijn rijk aan etherische terpeen oliën die in de kleine blaasjes van de schil zitten.
Als je de schil van een sinaasappel, mandarijn of citroen met je vingertoppen indrukt, komen er kleine druppeltjes uit de blaasjes van de schil spuiten.
Deze druppeltjes bestaan voor een groot deel uit terpenen, herkenbaar aan de sterke en aangename geur.
Als dit op papier doet ontstaan er vlekken, maar die zie je na enkele minuten ook weer verdwijnen.

Koniferen (naaldhoutgewas)

Hiertoe behoort ook de Zirbe.
Ze produceren veel en veelvuldig etherische oliën.
De productie van etherische oliën is niet alleen tijdens de bloei plaats en in de bloesem, maar juist in de bladeren en het hout van de plant.
De boomhars en de niet waterige, vloeibare substantie van de naalden en takken bestaat voor een aanzienlijk deel uit terpenen, die ook de geur van de hars en hout bepalen.

Verschillende soorten terpenen in de Zirbe boom

De samenstelling van de terpenen in de Zirbe werd al uitvoerig onderzocht.
Men kon ca. 125 verschillende terpenen identificeren, maar het verschillende aantal terpenen is waarschijnlijk nog veel hoger.

Men schat dat er ongeveer 800 verschillende soorten terpenen in de Zirbe boom voorkomen.
Terpenen komen voor in ieder deel van de boom: wortelhout, de schors, kernhout, spinthout, de takjes en de naalden, in de dennenappels  en in de bloesem.

Omdat er verschillende soorten terpenen in de Zirbe boom voorkomen heeft bijvoorbeeld het extract van naalden een andere werking dan het extract van het hout.

Zirben geur is karakteristiek

Als je eenmaal de geur van de Zirbe waargenomen hebt dan kun je je nauwelijks meer vergissen.
Het is een warme, huiselijke en tegelijkertijd ook een verfrissende geur.

Als je de werking van enkele vluchtige terpenen verder onderzoekt, die ook de bepaalde geur afgeven, die in het Zirbe hout voorkomen, dan kun je vaststellen dat bijvoorbeeld Pineen een rustgevend effect heeft op de mens en de hartslag verlaagd en de vagus tonus (gezondheidszenuw) activeert.
In 2016 heeft een Koreaans team een intensivering van de diepe slaap, door α terpeen, kunnen bewijzen, wat voorheen alleen bij dierproeven te zien was.

Verdere eigenschappen van α- en β terpeen en ook  limoneen terpeen (citrusachtige geur), ook veel in literatuur beschreven, zijn:

  • ontstekingsremmend
  • stressverminderende werking
  • pijnstillend
  • vermindering van angst

Synthetische terpeen

Je zou dus ook kunnen zeggen dat je synthetische α- en β terpeen of limoneen maakt en het op een zakdoekje druppelt en op je kussen legt om het hart te ontlasten.
Maar zo eenvoudig is het niet.
Een paar ‘slimme’ zakenlui van een grote spaanplatenfabriek, wilden de Zirben olie, synthetisch namaken en daarmee het spaanplaat impregneren, om zo geur van formaldehyde gas te verdoezelen, hetzelfde gezonde effect te bereiken als bij een bed gemaakt van puur en massief Zirben hout.

Ze gingen op zoek naar ‘het component’ wat ervoor zorgt dat we ontspannen kunnen slapen en dachten daarmee het beste resultaat te kunnen bereiken.
Maar de natuurlijke stoffen van etherische olie van een boom of een plantenextract bestaat uit meerdere stoffen, zelfde honderden tot duizenden stofjes die samenwerken.

Om bijvoorbeeld de Zirben olie exact na te maken, zoals moeder natuur het heeft bedoeld, is vrijwel onmogelijk en daarnaast ook veel te duur.

Haal de Zirben geur in huis

Wanneer je door een dennenbos loopt, ervaar je de frisse dennengeur, het heeft een rustgevend effect.
De Zirbe boom is de enige boom ter wereld die een hoge concentratie aan terpenen heeft en daardoor is het effect nog sterker.

Er zijn verschillende manieren om de Zirben geur in huis te halen, met name voor in de slaapkamer voor een ontspannen nachtrust.

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen