Bevat jouw wasmiddel microplastics?

Bevat jouw wasmiddel microplastics?

Wat wasmiddelfabrikanten ons niet vertellen!

Er wordt veel geschreven over microplastics in ons drinkwater.
Volgens de WHO (Wereld Gezondheid Organisatie) valt het allemaal best wel mee. Microplastics in ons drinkwater vormen geen bedreiging voor onze gezondheid, aldus het rapport wat recentelijk gepresenteerd is.

https://www.nu.nl/wetenschap-quest/5981634/who-microplastics-in-drinkwater-geen-bedreiging-voor-volksgezondheid.html#coral_talk_wrapper

Volgens het artikel op Nu.nl zijn microplastics deeltjes plastic afval met een omvang tussen de 0,05 en 5 millimeter. Deze deeltjes zitten overal in het milieu, ook in drinkwater.
Dit geldt zowel voor kraanwater als gebotteld water.

In dit geval wordt gesproken over plastic afval, maar microplastics kunnen ook bewust worden toegevoegd aan verzorgingsproducten zoals shampoo, zonnebrandcrème en deodorant. De deeltjes microplastic in verzorgingsproducten kan nog kleiner zijn dan 0,5 millimeter.

Bedenkelijke stoffen vermijden

Ik ben natuurlijk geen deskundige van de WHO maar probeer wel zo simpel mogelijk te denken.

Kleine hoeveelheden zullen wellicht niet schadelijk zijn, maar hoe weet ik hoeveel microplastics ik op een dag binnenkrijg, is het meetbaar?
Want heel veel kleine beetjes kunnen op den duur wel teveel worden de grens overschrijden.
Waarom zou je bedenkelijke stoffen niet zoveel mogelijk proberen te vermijden?

En dan niet alleen vermijden voor consumptie maar ook ervoor te zorgen dat we zo min mogelijk producten gebruiken waar microplastics in verwerkt worden, die zomaar door het afvoerputje kunnen wegstromen.

Nu nog kan men 90% van de microplastics uit ons drinkwater filteren, maar wat gebeurd er wanneer we eindeloos veel microplastics blijven gebruiken en de concentraties steeds hoger worden?

Hoe zit het met ons wasmiddel?

Recentelijk las ik een artikel van CodeCheck, een Duitstalige organisatie die zoveel mogelijk producten test op schadelijke stoffen, zowel food als non-food.
Deze keer ging het over microplastics in wasmiddelen.

Het is voor wasmiddelfabrikanten niet verplicht om alle ingrediënten te vermelden op het etiket, ook niet als de microplastics gebruiken.
Zit jouw wasmiddel er ook tussen?

Bij een groot aantal (bekende) wasmiddelen worden microplastics toegevoegd of zeer slecht afbreekbare synthetische polymeren.
Omdat deze kunststoffen niet op de lijst van wasmiddelingrediënten hoeven te worden geplaatst, kun je als consument moeilijk beoordelen of het wasmiddel wat je gebruikt microplastics bevat.

300 wasmiddelen

Een recentelijk onderzoek heeft waardevolle inzichten opgeleverd, met alarmerende resultaten.
Het onderzoek werd uitgevoerd door de Oostenrijkse milieubeschermingsorganisatie ‘Global 2000” en de consumentenbeschermingsorganisatie van de ‘AK Oberösterreich.
Daaruit is naar voren gekomen dat 119 van de meer dan 300 geteste industrieel geproduceerde reinigingsmiddelen microplastics bevatten.

Deze kleine plastic deeltjes, kleiner dan 5 millimeter, vormen een verborgen maar belangrijke bedreiging voor de mens en milieu.

Volgens een studie van ‘NABU’ (Nature Conservation Association Germany) wordt er jaarlijks bijna 1000 ton aan microplastics uit cosmetica-, was-, reinigings- en verzorgingsproducten in het afvalwater geloosd.

Waarom wordt er plastic gebruikt in wasmiddel?

In wasmiddelen worden synthetische polymeren zoals microplastics gebruik om het wasgoed te harden, om grijsachtige verkleuring te voorkomen of om een bepaalde kwaliteit van het wasmiddel te bereiken.

Met name Styrene/Acrylates Copolymer is populair bij fabrikanten om wasmiddelen er melkachtig uit te laten zien.
Een puur optische functie, waarvoor moeilijk afbreekbare plastics voor worden gebruikt.

Ook werden polyethyleentereftalaat (PET) aangetroffen in wasmiddelen.
Deze stof staat bekend als verpakkingsplastic voor drankflessen en heeft tijdens het wassen een vuil afstotende functie en voorkomt een grijze waas.

Ook werd natriumcarboxymethylcellulosezout gedetecteerd in wasmiddelen, een polymeer dat momenteel niet duidelijk wordt beschouwd als microplastic.
Het plastic trimethylsiloxysilicaat (siliconenhars), vonden de onderzoekers in hun onderzoek als een additief (toevoeging) in wasmiddelen.

Waarom is microplastic problematisch in wasmiddelen?

Omdat afvalwaterzuiveringsinstallaties slechts 90/95 % van de synthetische polymeren kunnen filteren, en zo komt  het gedeeltelijk afvalwater in meren, rivieren en zeeën.
Bovendien wordt ook rioolslib vaak in de landbouw gebruikt als kunstmest, waardoor deeltjes weer in het grondwater terechtkomen.

Eenmaal in de natuur absorberen dieren en planten de kleine, nauwelijks biologisch afbreekbare deeltjes,  en dat komt dan weer in ons op ons bord terecht aan het einde van de voedselketen.
Betekenisvolle studies over langetermijneffecten op mensen ontbreken momenteel.

EU-breed verbod zou microplastics met  400.000 ton verminderen

Volgens het Europees Agentschap voor chemische stoffen “ECHA” is een verbod op kunstmatig toegevoegde microplastics gerechtvaardigd. Over 20 jaar zou 400.000 ton microplastics worden voorkomen. Een huidig ​​wetsvoorstel voorgesteld door het “European Chemicals Agency” is bedoeld om nauwelijks biologisch afbreekbare synthetische polymeren of in water onoplosbare kunststoffen te verbieden, onder andere in wasmiddelen vanaf volgend jaar in heel Europa. “Aldi”, “Lidl”, “Rewe” en “Spar” hebben al aangekondigd dat ze op zijn minst vrijwillig microplastics uit de wasmiddelen van hun eigen merken zouden verbannen.

De roep om betere etikettering wordt steeds luider.

In tegenstelling tot cosmetica of voedsel, moeten volgens artikel 8 van de was- en reinigingsmiddelen wet  (WRMG) niet alle ingrediënten rechtstreeks op het product worden vermeld, maar alleen in een gegevensblad online. Dit maakt het voor consumenten veel moeilijker om microplastic in wasmiddelen te identificeren en te vermijden.

Zit jouw wasmiddel er tussen?

Zoals de studie van “Global 2000” aantoont, bevatten twee van de vijf wasmiddelen plastic of synthetische polymeren in vaste, vloeibare, gel- of opgeloste vorm.
Of het nu vloeibaar is, in poeder- of tabletvorm, 119 van meer dan 300 geteste wasmiddelen bevatten plastic deeltjes.

Microplastics in wasmiddel

Deze reinigingsmiddelen bevatten microplastic

Bekende merken zoals Lenor, Ariel, Coral of Persil kunnen hier worden genoemd.
(Bron: Code Check)

Wasmiddelen zonder microplastics

Er zijn gelukkig ook nog wasmiddelen zonder microplastics.
180 van de onderzochte wasmiddelen bevatten geen vloeibare of vaste plastics.

Je kunt deze producten met een gerust geweten aanschaffen en gebruiken. Ze dragen veelal ook een keurmerk.

Conclusie

Vanwege het ontbreken van etikettering van microplastic in wasmiddelen, zul je er meer moeite voor moeten doen om producten te vinden die waar géén microplastics zijn toegevoegd.

Uni Sapon uit Oostenrijk produceert biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen en wasmiddelen, absoluut vrij van microplastics…

Maar dat niet alleen.

Uni Sapon is een Oostenrijks familiebedrijf dat al 30 jaar schoonmaakmiddelen en wasmiddel produceert op natuurlijke basis.
Ze zijn zelfs Ecocert gecertificeerd.

Naast de natuurlijke ingrediënten zijn de producten ook sterk geconcentreerd, we kunnen thuis eenvoudig mengen met water uit eigen kraan.
Dat scheelt ook nog eens veel CO2 uitstoot, er zijn veel minder vrachtwagens nodig voor transport.

Zero waste

Biologisch afbreek schoonmaakmiddel
Zero waste concept

Uni Sapon gaat zelfs nog een stap verder. Het hele concept is gebaseerd op nul afval.
De flessen kunnen namelijk eenvoudig nagevuld worden, met korting.

Lees in mijn blog alles over Uni Sapon.

.



Reactie plaatsen